fbpx

הלוואות בזמן מלחמה

הלוואות בזמן מלחמה – טוב או רע?
והפעם: לברן בוכריס, מנהל תחום האשראי בסמוראי בוויכוח התמידי עם תמיר על השימוש במינוף כמאיץ צמיחה פיננסי.

טור 3 - היועץ העסקי תמיר סמוראי משתף בחוויותיו וניסיונו כיועץ עסקי, בעל עסק בעצמו ויזם חברתי המקדיש מאז ה 7/10 חלק ניכר מזמנו לעשייה אזרחית.

תמיר אומר:
אני חסיד של מינוף פיננסי

לא נולדתי יועץ עסקי. למעשה, ההלוואה הראשונה שלקחתי הייתה בגיל מאוד מאוחר והיא הייתה שגויה מיסודה. לקח לי שנים ללמוד להשתמש באופן נכון בחוב ככלי מינוף עסקי ראשון במעלה. נדרש הרבה יותר מהנוסחאות שלמדתי בתארים שעשיתי באוניברסיטאות כדי שחוב פיננסי לא ינשך אותי מאחור אלא ימתיק את התוצאה בזמנים טובים וישמור עליי בזמנים קשים. שכר הלימוד היה בעיקר טעויות שעלו ביוקר – אם בריבית יקרה בתוך מבנה מימון לא נכון, או בהחמצה של רווח פיננסי משמעותי כתוצאה מתת-מימון.
כיום, אני חסיד של מינוף פיננסי ככלי שמשפר את התוצאה העסקית.

לברן אומר:
צמיחה איטית ויציבה עדיפה על סיכונים מיותרים

כמי שהיה בנקאי 10 שנים והתפרנס מהעמדת הלוואות לעסקים, אני לא יכול שלא להסכים – הלוואות הן הדלק של העסקים ובטח של השקעות ממונפות.
גם כבנקאי ראיתי איך אתה בונה מהלכי אשראי מרשימים ונושא ונותן על התנאים המסחריים עד השקל האחרון, אבל אני חושב שהרבה יותר חשוב מכך זה לדעת לבנות מהלכים שיעמדו במבחן הזמן. כאלה שיוכיחו את עצמם כמהלכים טובים גם כשהריבית תעלה והעסקים או הנכסים ייחלשו מעט. ויש לזה מחיר. מבחינתי אחד התפקידים שלי היום כיועץ הוא לדעת לתמחר את התכונה הזו באשראי חכם. יש מחיר לשקט נפשי.

תמיר: אני אוהב שימוש בהלוואות, בעיקר בעסקאות נדל"ן מכל סוג ואני הכי נהנה מהרכבה של עסקת מימון מסובכת – כמו עוגת שכבות – שאף אחד (כולל הבנק) לא מבין חוץ ממני, אבל עושה פלאים להשקעה או למהלך העסקי שהיא מממנת.

תמיר אומר:
מי רוצה לצמוח לאט? עם מינוף, אתה יכול להגשים את החלומות שלך הרבה יותר מהר.

זה לא סותר את מה שאני טוען – שנינו מסכימים ששימוש נכון במינוף פיננסי הכרחי להשבחת התוצאה העסקית. אתה פשוט שם יותר דגש על צד הסיכון מאשר הסיכוי. אבל הרי שאם מדובר בהשקעה טובה או במהלך עסקי שמבוצע כהלכה, הסיכון מצטמצם והשימוש באשראי הופך אטרקטיבי יותר בדרך כלל. השקעה טובה שמגובה במינוף תניב פי כמה. למה לוותר על האפשרות הזו?

לברן אומר:
חלומות יכולים להפוך לסיוטים. חשוב לשקול את כל הסיכונים לפני שאתה מקבל החלטה.

אתה תמיד זה שאומר שניהול סיכונים טוב לא שואל  "מה הסיכוי שהסיכון יתממש" אלא "מה המשמעות עבור העסק אם הסיכון יתממש". בגלל זה, גם במהלך עסקי טוב צריך לנהל לפני הכל את צד הסיכון בנטילת האשראי.
ואם נלך רגע לפרקטיקה, אתה הרי לא מזמן נשמת לרווחה כשחיסלת חוב שלקחת על בסיס חיסכון פיננסי לטובת השקעה בנדל"ן שלא הצליחה כל כך! אז על מה אתה מדבר? חצי שנה קיללת את הרגע שבו עשית מינוף כפול *.

לברן: בעשר שנותיי בבנק ראיתי גם לאיזה תהומות הלוואות יכולות להביא משקיעים ובעלי עסקים, כך שלמדתי להעריך זהירות בשימוש במינוף ולא לרוץ מייד למקסימום האפשרי.

תמיר אומר:
בסוף הארוחה תמיד מגישים חשבון

בסדר, זה כי הזיכרון האנושי קצר כמו הזמן שלוקח לכביסה להתייבש בצל באילת. נכון שכשההשקעה שלי נקלעה לירידת מחירים בשוק הנדל"ן בתל אביב, ושוק ההון הפסיד כסף, ובמקביל, ההחזרים החודשיים כמעט הכפילו את עצמם קיללתי את הרגע שכך בניתי את ההשקעה. מצד שני, התפיסה הזו כן עבדה לי משך שנים רבות וגם עכשיו בהתאמות למצב השוק. מדד ה- S&P חזר לשבור שיאים ואני בטוח שגם הנדל"ן בתל אביב יתאושש. בכל מקרה, זה תסריט שהתכוננתי אליו ויכולתי לעמוד בו. וזה הרי הדבר החשוב בניהול השקעות – לא להיכנס להשקעה באופן כזה שאתה עלול לסגת ממנה בזמן לא נכון – לדוגמא כשהשוק בשפל. הכל בסוף כרוך בטיימינג נכון. הגישה שלך הייתה אולי לוותר על ההשקעה בשוק ההון ולהשקיע את הכסף ישירות בנדל"ן, וזה בסדר, אבל אפשר יותר.

לברן אומר:
בְּחָכְמָה יִבָּנֶה בָּיִת וּבִתְבוּנָה יִתְכּוֹנָן (משלי כ״ד פסוק ג׳)

אני חושב שכל זה בסופו של דבר מתכנס למה שנקרא בשפה המקצועית "נטיית סיכון" – כל אחד ואחת והסיכון שהם יכולים לחיות איתו טוב. הסיכון הגדול ביותר בניהול סיכונים הוא הגעה למצבי לחץ שפוגמים ביכולת קבלת החלטות נכונות או מגבילים את מרחב התמרון שלך כבעל עסק או נכס.

* מינוף כפול הוא מהלך פיננסי שבו אתה משקיע בשוק ההון סכום כסף ולוקח כנגדו הלוואה שמשמשת אותך כהון העצמי בהשקעה בנדל"ן. לדוגמא: אתה משקיע מיליון₪ בפוליסת חיסכון מחקה מדד S&P ונוטל כנגדה הלוואה בסכום של 500,000₪ בריבית מאוד נמוכה ובגרייס ל-5 שנים (תקופה שבה תשלם רק את הריבית ולא את ההלוואה וכך התשלום החודשי יעמוד על 2,500₪ במקום קרוב ל-10,000₪ בחודש).
עם ה 500,000₪ אתה רוכש נכס ב- 2 מיליון ₪ כנגד הלוואת משכנתא של 1.5 מיליון ₪ שיעלו לך כ- 12,000₪ בחודש החזר קרן וריבית. בגדול, אם תשואת שוק ההון עולה יותר ממחצית עלות הריבית של ההלוואה וערך הנכס + השכירות ממנו עולים ביותר מעלות המשכנתא, הרי שהרווחתם.

בשורה התחתונה –
בואו להתייעץ איתנו, זה היופי בדבר, לכל אחד יש את הפתרון והדרך שמתאימים לו וזו המשימה שלנו בסמוראי:

למצוא ביחד איתכם את הדרך שלכם להצלחה.

לברן ותמיר

phone icon
phone icon Whatsapp icon email icon