טור 2 - היועץ העסקי תמיר סמוראי משתף בחוויותיו וניסיונו כיועץ עסקי, בעל עסק בעצמו ויזם חברתי המקדיש מאז ה 7/10 חלק ניכר מזמנו לעשייה אזרחית.
ימים קשים
אם כבר קראתם משהו מהסדרה הזו, כבר הספקתם להבין שלא נעמיד כאן פנים שאצלנו הכל תמיד בסדר ושאני כיועץ
או החברה שלי תמיד יודעים מה נכון, מה לעשות, איך לפעול. יש ליועצים את הווייב הזה של "אחד שיודע", וזה גם חלק מהתפקיד שלנו. אבל בואו, באמת של החיים, אף אחד לא באמת יודע ודרכים רבות להצלחה ולכישלון.
מעטות האמיתות שאפשר להתבסס עליהן בשיח שכזה. למשל "הצלחה באה בעקבות עבודה מאומצת" – וואללה, לא תמיד. יש מרכיבים חשובים יותר. אפילו כישרון לא מבטיח הצלחה. מזל בטוח, אבל בטוח שצריך. בדרך כלל מזל יהיה המרכיב שישפיע יותר מכל על מידת ההצלחה. אבל המזל לא בשליטתנו ואין לסמוך עליו יתר על המידה. מה יהיה אם כך, המרכיב האחד שבלעדיו אי אפשר להצליח? בעיניי יש מרכיב אחד שבלעדיו אין סיכוי להצליח – והוא ההתמדה. ברוב המקרים מה שיבדיל הצלחה מכישלון, מה שיבדיל מנצח ממפסיד, הוא פשוט פרישה לפני קו הסיום.
אם אתה לא במשחק, אתה בוודאות לא תנצח. וודי אלן קרא לזה באחד מהסרטים שלו "Showing up is 80% of the battle" (80% מהקרב זה להגיע). בעיניי זו האמת הבסיסית ביותר ואולי היחידה של הדרך להצלחה.
עסקים חזקים
אין זמן טוב מהזמן הנוכחי לבחון את החוסן שלנו כחברה, כיחידים ובטח כבעלי עסקים ויזמים. כאמור, הגענו למצב הנוכחי – מלחמה – אחרי אינפלציה ועליית ריביות, מאבקים פנימיים שקרעו את המדינה מבפנים, וכלכלה מוחלשת ממילא. המלחמה פגעה בענפים רבים, ומה שחוזר על עצמו בשיחות רבות עם נשות ואנשי עסקים הוא שבעיקר מצב הרוח ירוד ושזה מורגש היטב בשוק. אין תאווה, אין חשק. מתברר שאלה מניעים משמעותיים מאוד בשוק הכלכלי שהכרנו לפני-כן. בפעם האחרונה עסקנו בזיהוי משבר עסקי – קרוב לוודאי שמרביתכם ימצאו היחלשות מסוימת בעסקיהם. ובהיעדר אופק מדיני וכלכלי, קל להיתפס לייאוש, אבל כמו שכבר אמרנו, ייאוש הוא לא תוכנית עבודה. ומכאן הכל התדרדר ומהר. 2023 הייתה שנה לא טובה לרבים מהעסקים הקטנים והבינוניים, האינפלציה הפילה את שוק ההון ועצרה כמעט לגמרי את שוק הנדל"ן. הבנקים הצרו צעדיהם וכך גם בעלי העסקים. ואז – מלחמה. על היעדר המדינה באירוע נכתוב מתישהו, כרגע נתמקד במציאות הנתונה: עסקים הגיעו ממונפים מאוד בעקבות משבר הקורונה וההלוואות הזולות שחילקו כאן, שגשוג הנדל"ן הביא רבים מאיתנו להיכנס לעסקאות ממונפות עם הלוואות שהתגלו די מהר כבעלות פוטנציאל רעל לא מבוטל ולצד היחלשות הכלכלה בשל המלחמה והאינפלציה, חוסר וודאות אינסופי הפך לשגרת חיינו העסקיים (ובכלל).
משבר עסקי והטיפול בו
נמשיך מהנקודה שבה עצרנו בפעם האחרונה: מה לעשות אם זיהינו שהעסק שלנו נמצא במצב משברי? כאן מתחייבת כמובן תוכנית פעולה כוללת שמטרתה יציאת העסק מהמשבר בנזק מינימאלי ובמידת האפשר אף חזק ובריא יותר. הנה בסיס טוב לתוכנית עבודה שתסייע לכם לא רק לתפוס שליטה על המצב ולהוציא את העסק מהמשבר, אלא אף תאפשר לכם ולצוות שלכם לזהות את ההזדמנויות הטמונות עבורכם ועבור העסק שלכם במצב הנוכחי:
הניסיון לימד אותנו שפעולה נכונה בזמן הנכון לא רק שתרחיק את העסק ממשבר אלא תביא אותו לקפיצת מדרגה באיתנותו, נכסיו ויכולתו לנצל את ההזדמנויות המצויות עבורו בשוק באופן מיטבי.
כתמיד, שלכם, תמיר
נ.ב. – בתוך כל זה, אל תשכחו לטפל במשאב החשוב ביותר בעסק: בכם.ן. דווקא בעתות קשות מהרגיל, הקפידו על מה שעושה לכם טוב ומחדש את הכוחות שלכם. אצלי זה משפחה, ים וגלישה, יוגה, וגם פעילות שעושה טוב לאחרים. ואצלכם?
תוכנית עבודה
1. הערכה ראשונית
– זיהוי מקור המשבר
מה גרם למשבר? תחרות חדשה? שינויים בשוק? בעיות תפעוליות?
– הערכת ההשפעה
מהו ההיקף של הנזק שנגרם לעסק? מהן ההשלכות על ההכנסות, הרווחיות, תזרים המזומנים, והמוניטין?
– ניתוח הסיכונים
מהם הסיכונים הפוטנציאליים שעלולים להיגרם כתוצאה מהמשבר ?אובדן לקוחות? פשיטת רגל?
2. ניהול המשבר
– הקמת צוות חירום
שיהיה אחראי על ניהול המשבר וקבלת החלטות
– פיתוח תוכנית פעולה
מפורטת שתכלול צעדים ספציפיים להתמודדות עם המשבר
– יישום תוכנית הפעולה באופן נחוש ויעיל
– ניטור התקדמות
3. תקשורת
– שתפו את העובדים
במצב העסקי, תוך הדגשת הצעדים הננקטים להתמודדות עם המשבר.
– עדכנו את לקוחותיכם
בהתאם לצורך בנוגע להשפעות המשבר על פעילות העסק ועל יכולתכם לספק להם שירותים.
– הישארו בקשר רציף עם בנקים,
משקיעים וספקים, ושתפו אותם בתוכניתכם להתמודדות עם המשבר.
4. ניהול פיננסי
– ביצוע הערכה פיננסית מעמיקה של מצב העסק, תוך זיהוי צרכים פיננסיים מיידיים.
– חיפוש מקורות מימון נוספים, כגון הלוואות, מענקים, או השקעות.
– קיצוץ הוצאות באופן מבוקר, תוך התחשבות בהשפעה על פעילות העסק.
5. הגדלת הכנסות
– פיתוח מוצרים או שירותים חדשים במטרה להרחיב את בסיס הלקוחות שלכם ולמשוך לקוחות חדשים.
– חיזוק מערך המכירות והשיווק השקיעו בקמפיינים שיווקיים, בצוות המכירות ובתשתית השיווק יותר מהרגיל כדי להגביר את המודעות לעסק ולמוצרים שלכם.
6. ניהול סיכונים
– השתמשו בכלי ניהול סיכונים כדי להגן על העסק מפני הפסדים נוספים.
– ביטוח עסקי ודאו שיש לכם ביטוח עסקי הולם שיגן עליכם מפני נזקים בלתי צפויים.
– ייעוץ מקצועי פנו לייעוץ מקצועי מומחה
– משפטי, עסקי, מיסויי ופיננסי.
7. התאוששות
– פיתוח תוכנית התאוששות לטווח ארוך שתכלול צעדים לבניית עסק חזק ועמיד יותר.
– הפקת לקחים מהמשבר וחיזוק העסק מפני משברים עתידיים.
– שיפור תהליכים עסקיים וחיזוק מערכות ניהול סיכונים.
– חיזוק המותג והמוניטין של העסק.