טור 1 - היועץ העסקי תמיר סמוראי משתף בחוויותיו וניסיונו כיועץ עסקי, בעל עסק בעצמו ויזם חברתי המקדיש מאז ה 7/10 חלק ניכר מזמנו לעשייה אזרחית.
גילוי לב
מה אני אגיד לכם? ימים לא פשוטים. הבית שלנו מותקף מכל עבר וקשה למצוא תקווה או נחמה באופק. לי באופן אישי קשה להתמקד בעשייה העסקית הרגילה שלי. מה-7/10 עיקר זמני מוקדש לעשייה אזרחית. בהתנדבות מלאה. גם החבר'ה במשרד איתי, ובלי שאלות או ספקות. אנחנו סוג של מיקרו קוסמוס ישראלי – בצוות קטנצ'יק של 10 אנשים יש לנו הכל מהכל: נשים, גברים, מצביעי שמאל, מרכז, ימין קיצוני, דתיים, חילוניים, להט"בים, צפון, דרום ומרכז. הפסיפס הישראלי המוכר שכולנו אוהבים כל כך וכל מי שמבקר כאן נפעם מיופיו. כל אחת ואחד אצלנו נרתמו מייד לכל משימת התנדבות שעמדה על הפרק – כמו רוב העם. מפעים ומרומם רוח. אבל יש גם עסק. יש תזרים, משכורות, השקעות שצריך לנהל. לקוחות זה פשוט וקל להתמקד בהם – זה בליבנו. הייחוד של העסק שלנו בכל משברי הקורונה והמלחמה בשנים האחרונות הוא שאנחנו לא באמת יכולים לצאת לחל"ת. בדיוק ברגעים האלה הלקוחות שלנו – בעלי העסקים, הלווים והמשקיעים צריכים אותנו. ובדיוק ברגעים האלה אין להם לשלם לנו.
איכשהו בכל תקופה יש קלישאה שמלווה אותי. הפעם זו "ייאוש זה לא תוכנית עבודה". שמעתי את זה ממנהלים בכירים במגזר הציבורי והעסקי. מאנשי מטה משפחות החטופים שמתמודדים עם הקשה מכל ומהעקורים הרבים בארצנו. וזה אחד הדברים היחידים שעושים לי שכל בימים האלה ונראה לי שמתאים גם לכל מי שתאב חיים ועשייה ורוצה לשלוט באופן מסוים במה שקורה לו ובחייו האישיים והעסקיים.
מקורונה למלחמה – גלגולה של אינפלציה
בקורונה זה עבד דווקא טוב – לרובנו משבר הקורונה עשה טוב בעסקים ובפיננסים. קטע. מציאות מתעתעת… השנים הכי טובות שראינו בשוק ההון היו 2021-2022. אלה גם היו השנים הכי טובות שראינו בעשורים האחרונים בעסקים הקטנים והבינוניים – בייחוד בתיירות, באינטרנט ומסחר דיגיטלי וכל מה שקשור בבית. כולם שיפצו, הלבישו את הבית, עיצבו וריהטו, והעסקים שמספקים את מה שצריך לכל זה שיגשגו. הריבית הייתה נמוכה, המערכות הפיננסיות הרגישו ביטחון בעסקים ששרדו היטב את משבר הקורונה. משך שנתיים אשראים בהיקפים גדולים זרמו לשוק, וביחד עם משבר השינוע, האנרגיה וחומרי הגלם הביאו לתוצאה הלא כל כך מפתיעה: אינפלציה.
ומכאן הכל התדרדר ומהר. 2023 הייתה שנה לא טובה לרבים מהעסקים הקטנים והבינוניים, האינפלציה הפילה את שוק ההון ועצרה כמעט לגמרי את שוק הנדל"ן. הבנקים הצרו צעדיהם וכך גם בעלי העסקים. ואז – מלחמה. על היעדר המדינה באירוע נכתוב מתישהו, כרגע נתמקד במציאות הנתונה: עסקים הגיעו ממונפים מאוד בעקבות משבר הקורונה וההלוואות הזולות שחילקו כאן, שגשוג הנדל"ן הביא רבים מאיתנו להיכנס לעסקאות ממונפות עם הלוואות שהתגלו די מהר כבעלות פוטנציאל רעל לא מבוטל ולצד היחלשות הכלכלה בשל המלחמה והאינפלציה, חוסר וודאות אינסופי הפך לשגרת חיינו העסקיים (ובכלל).
ייאוש זה לא תוכנית עבודה
אם ייאוש לא מהווה בסיס לתוכנית עבודה, בואו נראה מה כן. כיועצים עסקיים, צברנו התמחות אדירה בניהול סיכונים ומשברים. אנחנו יודעים לעשות את זה באופן מאוד פרטני ובחליפות תפורות היטב למידות האישיות של הלקוחות שלנו, אבל יש מן הסתם כמה כללי אצבע שיכולים לשרת את כל ציבור בעלי העסקים, לפחות כדי להתחיל תהליך או לאפיין בעיה בצורה נכונה. בחודשים הקרובים אקדיש זמן בדיוק לזה – כאן ובפלטפורמות אחרות העומדות לרשותי. אנסה להעביר מהידע והניסיון שלנו במטרה לעזור גם למי שלא לקוח שלנו או שאין לו סיוע עסקי ראוי. במטרה להפיח ולו מעט תקווה, יכולת, פעולה. הרבה כוחות נדרשים כדי להקים אותנו מהמקום הנמוך שאנחנו נמצאים בו ורק אם כולנו נפעל – כל אחד במידת יכולתו – זה יצליח.
משבר עסקי והטיפול בו
אז אחרי הקדמה ארוכה, הנה כלי סיוע ראשון למצבי משבר. מניסיוננו, הדבר הכי חשוב במצב משברי הוא הזיהוי במועד ודיוק וזריזות הפעולה. אם תזהו בזמן שהעסק שלכם במשבר ותדעו לפעול מהר ונכון, תוכלו לצמצם את הנזק ולצאת מהמצב המשברי במהירות. כמובן שאם תדעו לזהות שהעסק שלכם עלול להיכנס למצב משברי ותקדימו תרופה למכה, אשריכם. הפעם נעסוק בשלב הזיהוי – כיצד לזהות שהעסק נמצא במשבר? בעיה או קושי הם לא הכרח משבר. בשיטה שלפניכם, עסק יוגדר במשבר רק בהתקיים לפחות2 תנאים. אז הנה מערכת פשוטה לזיהוי משבר, ניתן כמובן לבצע התאמות לסוג, מיקום ומגזר העסק.
באופן עקרוני, אם מצאתם שתנאי אחד מתקיים בעסק שלכם, אתם צריכים לבצע טיפול מקדים למשבר.
אם שני תנאים ומעלה מתקיימים, העסק שלכם במשבר.
5 סימנים למשבר עסקי
– ירידה משמעותית בהכנסות:
– ירידה של למעלה מ-10% בהכנסות לאורך חודשיים רצופים.
– תזרים מזומנים שלילי:
– קושי מתמשך בתשלום חשבונות, פערים תכופים בתזרים.
– בעיות בשרשרת האספקה:
– קשיים מתמשכים באספקת חומרי הגלם או המוצרים הנחוצים לעסק.
– שינויים משמעותיים בשוק שיש להם השפעה שלילית על העסק:
– רגולציה המשנה את תנאי השוק באופן קיצוני, כניסת מתחרים, שינויים טכנולוגיים.
– פגיעה באיכות השירות או המוצר של העסק:
– עלייה בתלונות לקוחות או פרסום שלילי משמעותי.
מה ההבדל? אם העסק עדיין לא במשבר, פעולה מדויקת ומהירה יכולה לסיים את המשבר בנזק מינימאלי עוד לפני שהתחיל. אם העסק כבר נתון במשבר, הרי שנדרשת פעולה אגרסיבית יותר שבד"כ גם תהיה כרוכה בגרימת נזק מסוים, ושיש לקוות שתעניק לעסק סיכוי לצאת מהמשבר ולחזור לשגשג.
איך להשתמש בכלי הזה: הגדירו עבור העסק שלכם מספר תנאים כמו התנאים מעלה ובנו מערכות מדידה שינטרו בזמן אמת את התנאים הללו בתדירות המתבקשת – בד"כ אחת לחודש ולא פחות מאחת לרבעון. רעננו מידי פעם את הגדרת המדדים הללו בהתאם למצב העסק והשוק.
עד כאן להפעם. בטורים הקרובים אכתוב על יצירת תוכנית פעולה לטיפול במשבר והיישום המוצלח שלה.